NEGAT AB

NEGAT AB

نهادینه کردن فرهنگ و الگوی مصرف بهینه آب
NEGAT AB

NEGAT AB

نهادینه کردن فرهنگ و الگوی مصرف بهینه آب

توصیه‌هایی در بهینه‌سازی مصرف آب به منظور جلوگیری از بروز بحران آب در کشور

توصیه‌هایی در بهینه‌سازی مصرف آب به منظور جلوگیری از بروز بحران آب در کشور 

 

اهمیت آب در ایجاد  زندگی و آبادانی بر هیچکس پوشیده نیست، همانگونه که خداوند بزرگ در قرآن کریم می‌فرمایند "همهچیزراازآبزندهساختیم". امروزه عواملی از قبیل تغییر شرایط آب و هوایی، گسترش روزافزون جمعیت و استفاده نابهنجار و غیر اصولی از منابع آبی، این نعمت حیات‌بخش را در خطر کاستی شدید قرار داده است. حجم آب موجود در جهان، 2/1 میلیارد کیلومتر مکعب تخمین زده شده است که 98 درصد آن در اقیانوس‌ها و دریاها قرار دارد و شور است و بخش اعظم آب شیرین در کلاهک‌های یخی قطبی ذخیره شده و تنها کمتر از یک درصد آن به صورت منابع آبی در دسترس انسان قرار داد که برای کشاورزی و شرب مناسب است. 

 خشکسالی پدیده‌ای بارز از خشم طبیعت است که اگر نتوان با راهکارهای مناسب به مقابله با آن رفت، این خشم دامنگیر کشور خواهد شد. طبق نظر متخصصین در این امر، فلات ایران طی 50 سال آینده با بحران کمبود آب مواجه می‌شود که علت عمده آن استفاده بیش از حد از منابع آبی موجود است. برنامه مدیریت بحران آب برای کشور ما که دارای اقلیم نیمه‌خشک تا خشک است از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، از اینرو، با توجه به مناسبت زمانی هفته صرفه‌جویی در مصرف آب (یکم الی هفتم تیرماه)، توصیه‌هایی در جهت اجرا و جلوگیری از بروز بحران کم‌آبی به شرح زیر ارائه می‌شود:
1- تأکید بر نظارت مطلوب و دقیق بر حفر چاه‌های عمیق و دقت بیشتر در صدور پروانه حفر چاه توسط دستگاه‌های ذیربط،در بعضی مناطق به دلیل استفاده بی‌رویه از منابع آبی کشور، حفاری برای رسیدن به آب به 350تا 450 متر هم رسیده است.


2- تأکید بر نظارت بر روند حریم قانونی چاه‌های مجاز توسط دستگاه‌های ذیربط.


3- تأکید بر بازسازی چاه‌های منابع تأمین آب شرب، آمارها نشان می‌دهد حدود 80 تا 85 درصد آب شرب کشور از منابع آب زیرزمینی تأمین می‌شوند. اصلاح و بازسازی چاه‌های آب شرب با انجام عملیات ویدئومتری، اسیدشویی، ترمیم لوله جداره  و ... امکان افزایش منابع تأمین تا سقف حداقل 10 درصد منابع تأمین قابل استحصال را فراهم می‌کند.
4- ترمیم به موقع شبکه آب شرب مناطق مسکونی و صنعتی به منظور جلوگیری از هدررفت آب.
5- در زمان‌های بحران کمبود آب عموماً تأسیسات با حداکثر ظرفیت بهره‌برداری می‌شوند و در نتیجه تعداد خرابی و ازکارافتادگی تأسیسات افزایش می‌یابد، بنابراین، انجام PM، می‌تواند ضریب آماده به کاری تأسیسات را افزایش دهد.


6- تأکید بر نظارت بر نحوه آبیاری در کشاورزی و استفاده از روش‌های بهینه مانند آبیاری قطره‌ای توسط دستگاه‌های ذیربط، بیش از 70 درصد آب مصرفی کشور در زمینه کشاورزی مصرف می‌شود، در صورتیکه راندمان آبیاری کمتر از 40 درصد است.


7- تغییر الگوی کشت در مناطقی که در خطر تهدید کم‌آبی قرار دارند، 


8- جلوگیری از تخریب و گسترش پوشش گیاهی، در مناطق با پوشش گیاهی مناسب، نزولات جوی کمتر به حالت رواناب سطحی درمی‌آیند و بیشتر جذب زمین می‌شوند که به مرور باعث تشکیل و یا غنی شدن چشمه‌های آب زیرزمینی می‌شوند.


9- ساماندهی و تثبیت مسیر رودخانه‌ها. 


10-  مشخص کردن دقیق حریم رودخانه‌ها  و جلوگیری از ساخت وساز در حریم رودخانه‌ها.


11- بالا بردن سطح آگاهی مردم در مورد پدیده کم‌آبی و راه‌های مقابله با آن و ایجاد فرهنگ استفاده بهینه از آب از طریق رسانه‌های ملی.


12-   احداث سد و جلوگیری از هدررفت رواناب‌ها.                                 

                                                               تهیه و تدو ین :                 
معاونت پیش‌بینی و پیشگیری سازمان مدیریت بحران کشور
مهندس مهرداد فتوحی‌مهر

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.